0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Werken van hout

    Max Wonen is leverancier van een groot assortiment meubelen, waaronder ook meubelen van massief hout. Massief houten meubelen geven een robuuste en stoere look aan jouw interieur.

    Elk soort hout heeft een andere structuur, nerfschakering, windbarstjes, haarscheuren en noesten. Al deze aspecten geven elk meubel een ander soort karakter. Voorbeelden van massief hout zijn: teak, eiken, acacia en mango. Een eigenschap van massief hout is het werken van hout, want hout is een natuurproduct. Door de invloeden van warmte, kou, droogte en vocht kan hout gaan ‘werken’.

    Wat is werken van hout?

    Een natuurproduct als hout reageert op zijn omgeving en kan door verandering in de luchtvochtigheid gaan werken. Verandering in luchtvochtigheid veroorzaakt krimpen en uitzetten. Houten meubelen zetten uit bij een vochtige lucht en krimpen bij een droge lucht, dit noemen we het werken van hout.

    Het werken van hout is een natuurlijke werking en hoort bij massief houten producten. De werking van hout kun je niet tegengaan, maar wel dusdanig minimaliseren.

    Waarom is luchtvochtigheid belangrijk?

    Een goede luchtvochtigheid is een belangrijk element voor de duurzaamheid en de levensduur van jouw massief houten meubelen. Centrale verwarmingen, airconditioning, kachels en vloerverwarmingen kunnen mogelijke oorzaken zijn voor een afwijkende luchtvochtigheid. Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt krimpen of uitzetting.

    Bij Max wonen zorgen we ervoor om het werken van hout zoveel mogelijk te minimaliseren. Tot op het moment van levering wordt het vochtbalans van het houten meubel nauwkeurig in de gaten gehouden. Na de levering van het meubel is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed blijft.

    Zorg voor een normale werking van hout

    De meubelen van Max wonen zijn gemaakt van duurzaam kwaliteitshout en de meubelen worden zo geconstrueerd dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door het houten meubel zelf. Met een hygrometer kun je eenvoudig de luchtvochtigheid in jouw woning meten. Natuurlijk heb je het liefst de ideale luchtvochtigheid in jouw woning.

    De ideale situatie ligt tussen de 40 & 60 procent. Een hygrometer is een instrument dat de luchtvochtigheid in jouw woning meet. De hygrometer geeft het percentage aan luchtvochtigheid weer in jouw woning, zo is gemakkelijk te zien wanneer deze te hoog of te laag is.

    Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid?

    Bij een lage luchtvochtigheid is het noodzakelijk om water(damp) aan de lucht toe te voegen. Dit kun je doen door tijdens het koken van water de afzuigkap uit te zetten of door waterbakjes aan de radiotoren te bevestigen, waardoor waterdamp zich dan door de woning verspreid.

    In de winter dient er per dag 4 tot 6 liter water verdampt te worden, om de luchtvochtigheid op pijl te houden. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger houd je de massief houten meubelen in topconditie. Wanneer de luchtvochtigheid te laag blijft, zal het hout gaan krimpen.

    Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid?

    Voorkom bij een relatief hoge luchtvochtigheid dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Dit is te voorkomen door onder andere het gebruik van een afzuigkap, zorg ervoor dat damp uit de vaatwasser en wasdroger naar buiten wordt afgevoerd.

    Zorg ook voor voldoende ventilatie in jouw woning. Wanneer de genoemde maatregelen niet helpen of minimaal is een mobiele airco te overwegen. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is zal het houten meubel gaan uitzetten.

    Gezondheid

    Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor de duurzaamheid van jouw houten meubelen, maar daarnaast draagt het ook bij aan jouw gezondheid. Wanneer er een lage luchtvochtigheid is kunnen er serieuze gezondheidsklachten optreden. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als: droge lippen, droge keel, hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen.

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »